"Musearm"

"Musearm" er en meget vanlig diagnose, som ofte sees hos kontorarbeidere med mye statisk jobb. 

Musearm er ett vidt begrep som omfatter smerter i armer/hender/håndledd/albue og skuldre som følge av overdreven bruk  av datamus.

Det hyppigste tegnet på musearm er smerter. Ofte vil også nakken verke. Smertene vil som regel tilta ved bruk av PC.  Den mest klasiske smerten sitter på utsiden av albuen og man er ofte meget trykkfølsom på underarmens overside.

Det sies at omtrent 50 prosent av alt fravær skyldes muskel  og skjelettplager. Mellom 30-40 prosent av dette har direkte sammenheng med databruk.


Hva er årsakene til musearm?

Hovedårsaken er feil arbeidsstilling når en bruker tastatur og mus.

Mennesket er ikke skapt for å sitte stille lenge av gangen. Alle bør derfor sørge for å legge inn små pauser i løpet av arbeidsdagen. Stress ser også ut til å være en medvirkende faktor. Ved presisjonsarbeid med mus holdes håndleddet i en noe unaturlig stilling. I tillegg spenner fingre og fingertupper seg for å trykke ned taster og gripe om musen.

Smerter i muskler i skuldre og underarmer skyldes spenning av muskulaturen over lengre tid. Dette hemmer sirkulasjonen i muskulaturen som kan gi smerter.Eirik Bruset, bruset.eirik@gmail.com, tlf: 456 100 11,Gamle Drammensvei 98, 3420 Lierskogen