Kink i nakken

Medisinsk kalles denne tilstanden for akutt torticollis. Kjennetegn for tilstanden er smerter i nakke og skuldre hvor nakken er låst i en skjev stilling og bevegesle fører ofte til smerter.

En typisk sykehistorie er at personen våkner en morgen med stiv, smertefull nakke etter å ha ligget med hodet i skjevstilling om natten. I noen tilfeller kan tilstanden oppstå etter forstrekning i forbindelse med fysisk aktivitet, eller ved nakkeskade.

Hvorfor denne tillstanden oppstår er det mange teorier rundt, men det som er sikkert er at de fleste vil en eller annen gang i løpet av livet oppleve en torticollis i større eller mindre grad.  Det positive med et akutt torticollis er at i de aller fleste tilfeller går det over av seg selv og er helt ufarlig. Så normal aktivitet som mulig anbefales, eventuelle milde smertestillende. Unngå nakkekrave og inaktivitet så godt det lar seg gjøre, da dette har vist at det forlenger sykeperioden.

Tidsprognosen på et kink i nakken er forskjellig, men man regner med mellom 2-3 dager opp mot 2 uker. Om smertene og vanskligheter med å snu hodet påvirker dagliglivet ville jeg anbefale oppsøke en manuell terapeut (Naprapat,Kiropraktor,Osteopat)

Om dette er noe som hender ofte på natten kan det være lønnsomt å undersøke sovestilling/pute o.s.v

 

Eirik Bruset, bruset.eirik@gmail.com, tlf: 456 100 11,Gamle Drammensvei 98, 3420 Lierskogen